SV Anto
SLIDER
Arrow
Arrow
Slider

Koncert franjevačkih bogoslova

Koncert franjevačkih bogoslova

Nakon večernje mise, prvoga dana trodnevnice, 10. lipnja, koju je predvodio fra Danijel Nikolić, odgojitelj na Franjevačkoj teologiji, u crkvi Sv. Ante na Bistriku, bogoslovi Franjevačke teologije, održali su  duhovni koncert. Ovdje donosimo program i objašnjenje pojedinih pjesama koje je čitao fra Želimir Gogić.

Dragi gosti: Mir Vam i dobro!

U ovoj prelijepoj bistričkoj crkvi, u kojoj čitavo stoljeće odjekuju pjesme i molitve vjernoga puka, naši će bogoslovi za vas večeras održati mali koncert. Povod našeg dolaska na Bistrik jest bliska proslava sv. Ante Padovanskog.

U ulaznoj procesiji bogoslovi su otpjevali koral Laudes regiae. To su pohvale pjevane papi na dan njegovog “krunjenja”, tj. na dan kad je otpočinjala njegova petrinska služba. U njima se zaziva sve svete da pomognu papi u vršenju odgovorne službe.

Druga pjesma koju su izveli jest Iesu rex admirabilis od Palestrine, a sada će naš vokalno instrumentalni sastav Jukić izvesti dvije skladbe Pjesma nad pjesmama i Obećana djevica.

Nakon ovog mirnog i duhom prožetog nastupa VIS Jukića bogoslovski zbor fra Nenad Dujić otpjevat će pjesmu Adoramus Te, Criste.

Ove su nam riječi dobro poznate. U prijevodu: „Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te jer si svetim Križem svojim svijet otkupio.“ Molitva je ovo sv. Franje koju je ostavio u Oporuci svojoj braći. Melodiju za ovu skladbu napisao je fratar Martini koji je bio jedan od učitelja glazbe velikoga Mozarta.

Sada za promjenu da čujemo i zvuk tamburica. Tamburaši Franjevačke teologije Sarajevo izvest će nam pjesmu Krist na žalu. Nakon tamburaša u nešto drugom tonu zbor bogoslova Fraternitas otpjevat će pjesmu Ave verum corpus natum de Maria Virgine: Zdravo istinsko tijelo, od Djevice Marije porođeno. Poslije Fraternitasa nastupit će ponovo zbor Fra Nenad Dujić s pjesmom Častimo Te Križu sveti. U ovoj pjesmi koja je napisana u molu ojađena duša moli između ostalog: Daj nam svoju milu svjetlost, kad nas njegov zovne glas da imamo Božju milost, kad nam smrtni dođe čas.

Nakon što smo čuli pjesmu Častimo te križu sveti, naši tamburaši će nas počastiti s još dvije pjesme Uđite s hvalama i Ne boj se. Uđite s hvalama je pjesma koja se pjevala 6. lipnja na stadionu Koševo prilikom ulaska Svetoga Oca na misno slavlje. Pjevao ju je zbor od preko 1600 pjevača, različitih nacija, kultura, i pogleda na život. Poslušajmo ovu izvedbu i sjetimo se trenutka ulaska Svetoga Oca na stadion. Po završetku tamburaškog nastupa zbor Fraternitas će otpjevati himan u čast Blažene Djevice Marije Zdravo zvijezdo mora. Ovaj latinski himan molitveni je vapaj u kojem se moli: „Daj nam sveto živjet, sigurno putovat, uz Isusa vijekom radovat se s Tobom. Majkom se pokaži molbe nam prikaži, onom rad nas što je posto dijete tvoje.“

Ecce quomodo moritur iustus.

Evo kako pravednik umire,

nitko niti ne mari.

Pravednike odvode,

nitko se ne obazire.

Suprotstavljenog grijehu,

pravednika ukloniše

i njegovo će sjećanje biti u miru,

njegovo je mjesto mir,

i obitavat će mir nad Sionom,

i njegovo će sjećanje biti u miru.

Sada će ponovno nastupiti Fraternitas s pjesmom Puer natus in Betlehem.

Nakon ove pjesme, koja govori o Isusovom rođenju i radosti srca zbog tog događaja, naš bogoslovski zbor će otpjevati pjesmu koja se pjeva na obljetnicu smrti sv. Franje O presveta dušo kojoj na samrti dolaze ususret nebeski građani, anđeoski se zbor veseli, a preslavno Trojstvo poziva govoreći: Ostani s nama uvijeke.

S molitvenim riječima Ostani s nama uvijeke, Gospodine, završavamo večerašnji koncert. Hvala vam na pozornosti i svako vam dobro!

NAJAVE
Arrow
Arrow
Slider
Najnovije slike
ss2 IMG-20170524-WA0005 IMG-20170326-WA0000 Bend EL Shaddai majice-page-002
Arhiva
BISTRIK – SAMOSTAN SV. ANTE Franjevačka 6 BiH-71000 SARAJEVO Tel.: 033/236 107 Fax: 033/236 108 E-mail: svantosarajevo@gmail.com
2017 - SVA PRAVA PRIDRŽANA